Wysłany: 2010-03-11, 16:06 Czyżby Zapowiedź Nowego Klienta STEAM?
Wczorajszego dnia późnym wieczorem postanowiłem przetestować nowe wydanie klienta STEAM. Uruchomiłem więc swojego dotychczasowego klienta, dokonałem aktualizacji i.... moim oczom ukazało się coś co od razu skojarzyłem z najnowszym systemem z Microsoftu. Ale może od początku.
Wersję beta klienta można "pobrać" wykonując kilka prostych czynności. Pierwsza to uruchomienie dotychczasowego klienta jaki posiada chyba każdy. Kolejnym krokiem będzie dostanie się do Ustawień i przy opcji Udział w testach beta kliknąć klawisz "Zmień". Otworzy się okienko, na którym wybieramy z listy "UI Update", restartujemy klienta i po jego ponownym urochomieniu cieszymy się widokiem nowej, ładniejszej wersji BETA.
Oczywiście nowy, ładny klient idealnie zgrywa sie z powłoką Aero na Vista i Windows 7 i pasuje do tych przezroczystych okienek.
Testy trwały. Steam odpalony, wysyłanie wiadomości i dźwięki temu towarzyszące są ciekawe. Jednak pierwsza wpadka już czekała by się ujawnić. Podczas gry, bez ostrzeżenia połączenie klienta z siecią nagle znika. Po krótkiej chwili znów powróciło i mogłem cieszyć się dalej grą. Nie na długo. Bowiem już po kolejnej chwili stało się dokładnie to samo. Od znajomych dowiedziałem się, że to może tak chwile potrwać. Nie zrażony tym testowałem dalej. Przeglądarka w nowym kliencie to juz nie IE i nie jest juz taka "problematyczna" to nowa przeglądarka i otwiera strony całkiem sprawnie. Jednak należy pamiętać, że jest to wersja BETA więc nie zdziwiło mnie to, że czasami uważała, że podana strona nie istnieje.
Czas na bliższe przyjżenie się sekcji Biblioteka w nowyjm STEAM. Otóż wygłąda on tak :
Całkiem dokładnie przedstawione statystyki danej gry. Jak zapewne widać sekcja Biblioteka jest podzielona na działy : Gry, Media, Narzędzia i Elementy Pobrane. Pierwszej chyba nie trzeba przedstawiać ale dla niewiedzących to tam sa zainstalowan przez nas gry ;). Media, przyznam, że nie do końca rozumiem po co mi to skoro te filmy i tak ogląda się na stronie sklepu w kliencie ale skoro jest to niech będzie. Narzędzia to wszystko to co "dosysamy" do naszych gier ( czasami trafić się może jakieś ciekawe narzędzie o dużych możliwościach ), serwery, edytory map, postaci. Elementy pobrane to dokładne przedstawienie tego co pobieramy/pobieraliśmy w ciągu ostatnich chwil/dni wraz z wykorzystaniem łącza oraz zasobów.
Test przeprowadziłem na maszynie o parametrach :
Procesor : Intel Celeron 2.7GHz
Pamięc : 2Gb Dual Channel Kingston
Łącze : 12Mb
System : Windows XP Home
Działał ładnie. Do chwili gdy jego rozłączanie zaczęło być irytujące i nie przestawało ani nie przemijało. Po kliku godzinach dosłownej męki zrezygnowałem z dalszego korzystania z wersji BETA.
Oczywiscie jednoczesnie przeprowadziłem test na drugiej maszynie o parametrach :
Procesor : AMD Phenom X4
Pamięć : 8Gb Dual Kingstona
Łącze : 12Mb
System : Windows XP Pro
Tutaj efekt był podobny jednak rozłączanie ustało już po kilku chwilach.
Zgodnie z tym co o nim pisano, to owszem, mniej zasobów pochłania ( pod warunkiem, że ma się ich dużo i ich "zniknięcie" będzie niezauważalne ), ale pingi są niższe, przynajmniej u mnie spadły o pare punktów. Jest ładniejszy i bardziej szczegółowy jednak czy lepszy... w tej chwili i w tej fazie w jakiej jest ( testowej ) nie jest lepszy.
Reasumując, prezentuje się ładnie ale może być problematyczny. Mimo iż jest wersją beta to jednak daje pogląd na to jak będzie się rozwijał STEAM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Właściciel strony Serwer.Slupsk.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników forum.
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.